Νομοθεσία ετικέτας μελιού


Σε ένα βάζο με μέλι, η ετικέτα του πρέπει να αναγράφει υποχρεωτικά, σύμφωνα με την νομοθεσία, μια σειρά στοιχείων που είναι:

1) Η ονομασία πώλησης, που αποτελεί την περιγραφή του προϊόντος (π.χ. «μέλι ανθέων», «μέλι μελιτώματος», «διηθημένο μέλι» κ.λπ.).
Οι ονομασίες αυτές μπορεί να αντικατασταθούν από την απλή ονομασία του προϊόντος «μέλι», εκτός αν πρόκειται για «διηθημένο μέλι», «μέλι κηρήθρας», «μέλι με τεμάχια κηρήθρας» ή «τεμάχια κηρήθρας με μέλι» και «μέλι ζαχαροπλαστικής». Στην περίπτωση μελιού ζαχαροπλαστικής, αναγράφονται στην ετικέτα, πολύ κοντά στην ονομασία του προϊόντος, οι λέξεις «μόνο για μαγειρική». Η ονομασία του προϊόντος, εκτός αν πρόκειται για διηθημένο μέλι και μέλι ζαχαροπλαστικής, μπορεί να συμπληρώνεται με πληροφορίες που αφορούν τη φυτική προέλευση ή την προέλευση από άνθη, αν το προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου ή κυρίως από την αναφερόμενη πηγή προέλευσης και αν διαθέτει τα οργανοληπτικά φυσικοχημικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά της πηγής προέλευσης, καθώς και τη προέλευση από μια συγκεκριμένη περιοχή, έδαφος ή τοποθεσία, αν το προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από την αναφερόμενη πηγή. Οι φυσικοχημικές παράμετροι των αμιγών τύπων ελληνικών μελιών, ορίζονται με την Απόφαση Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου 127/2004, ΦΕΚ 239/Β/23-2-05.

2) Το καθαρό βάρος. Προσοχή, το μέλι στη λιανική πώληση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1 κιλό καθαρό βάρος.

3) Την ημερομηνία λήξης. Στην ετικέτα ο παραγωγός υποχρεούται να γράφει «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος...(έτος)». Για ημερομηνία λήξης πάνω από 18 μήνες, δε χρειάζεται πλήρης ημερομηνία αλλά μόνο έτος. Προσοχή, ο χρόνος ελάχιστης διατήρησης για το μέλι δε μπορεί να υπερβαίνει τα 3 χρόνια. Την ημερομηνία την προβλέπει ο παραγωγός κι εγγυάται πως, αν το μέλι ελεγχθεί προ της λήξης της, θα είναι εντός των αγορανομικών ορίων.

4) Το όνομα ή την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή.

5) Τη χώρα προέλευσης. Στην προκειμένη περίπτωση «Ελληνικό προϊόν». Αν το μέλι προέρχεται από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει η ένδειξη: «μείγμα μελιών Ε.Ε.», και «μείγμα μελιών εκτός Ε.Ε.» ή «μείγμα μελιών Ε.Ε. και εκτός Ε.Ε.» όταν περιέχει μέλι από τρίτες χώρες.

6) Αν υπάρχουν, τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης.

7) Την παρτίδα παραγωγής ή τον αριθμό παρτίδας και τον χώρο παραγωγής του (αριθμός L), ιχνηλασιμότητα προϊόντος. Ο αριθμός αυτός είναι κωδικοποιημένος από τον παραγωγό και αφορά το σύνολο των συσκευασιών που παρήχθησαν σε συνθήκες πανομοιότυπες.

Όλες οι παραπάνω ενδείξεις πρέπει να αναγράφονται τουλάχιστο στην Ελληνική γλώσσα, σε εμφανές μέρος της συσκευασίας, να είναι ευανάγνωστες και ανεξίτηλες. Προσοχή γενικά στα αναγραφόμενα της ετικέτας γιατί απαγορεύεται η χρήση ορισμένων χαρακτηρισμών όπως π.χ. «αγνό» μέλι κ.λ.π.

Συνιστάται πριν δοθούν για εκτύπωση οι ετικέτες, να ελέγχονται και να εγκρίνονται αυτές από τις κατά τόπους υπηρεσίες.









πηγη-http://melissologia.great-forum.com
read more " Νομοθεσία ετικέτας μελιού"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Γιατί εξαφανίζονται οι μέλισσες



Οι συλλέκτριες μέλισσες ευημερούν εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια, με 40 έως 50.000 μέλισσες συντονισμένες με απόλυτη αρμονία σε κάθε αποικία. Γιατί λοιπόν, πριν επτά χρόνια, οι αποικές άρχισαν να πεθαίνουν μαζικά; Η Μάρλα Σπίβακ αποκαλύπτει τέσσερεις λόγους που αλληλεπιδρούν με τραγικές συνέπειες. Δεν είναι απλά ένα πρόβλημα, επειδή οι μέλισσες επικονιάζουν το ένα τρίτο των σπαρτών του κόσμου. Θα μπορούσε αυτό το απίστευτο είδος να κρατά έναν καθρέπτη και για εμάς;





πηγη-www.ted.com
read more "Γιατί εξαφανίζονται οι μέλισσες"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Τι μπορεί να σου κάνει μια κηραλοιφή! Κι όμως!

Η κηραλοιφή είναι κρέμα που φτιάχνεται με ελαιόλαδο κι κερί μέλισσας κι μπορούν να προστεθούν φυτικά λάδια ή αιθέρια έλαια ανάλογα με τη χρήση που το θέλουμε. Κηραλοιφές φτιάχνουν από τα αρχαία χρόνια κι είναι από τα καλύτερα δώρα που μας έδωσε η φύση. Είναι καθαρά φυσικό προϊόν χωρίς συντηρητικά κι χημικά που έχουν τα περισσότερα καλλυντικά της αγοράς κι έχει σημαντικά οφέλη.
Τα πιο σημαντικά οφέλη της κηραλοιφής είναι :
1)το κερί μέλισσας έχει αντισηπτικές , αντιφλεγμονώδεις κι επουλωτικές ιδιότητες στο δέρμα μας. Αν συνδυαστεί με ελαιόλαδο δίνει στο δέρμα ελαστικότητα κι βελούδινη υφή.
2)Το ελαιόλαδο από μόνο του είναι πηγή βιταμινών Α , D , K & Ε που δρουν σαν αντιοξειδωτικά κατά των ελεύθερων ριζών κι αναβάλουν την γήρανση του δέρματος
3)Το μελισσοκέρι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά ορισμένων μικροβίων κι χρησιμοποιείται πολύ σαν βάση για κρέμες στη κοσμητολογία.
4)Η κηραλοιφή θρέφει κι ενυδατώνει εις βάθος την επιδερμίδα μας .
Αν μάλιστα προστεθούν συγκεκριμένα φυτικά λάδια ή αιθέρια έλαια ή βότανα, χρησιμοποιείται σε συγκάματα , σαν ενυδατική προσώπου ,εγκαύματα , σε σκασμένες φτέρνες κι βαριά πόδια κτλ. Έχει άπειρες χρήσεις με πολλούς τρόπους που δεν φαντάζεστε!
5)Είναι 100 % φυσικό προϊόν .Δεν περιέχει χημικά κι συντηρητικά. Όσο πιο αγνό κι καθαρό είναι το μελισσοκέρι κι το ελαιόλαδο τόσο πιο αποτελεσματική είναι η κηραλοιφή να εισχωρήσει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας μας. Γι αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε από πού ψωνίζετε κι να ρωτάτε πάντα τι περιέχει μέσα.
Προτιμήστε κηραλοιφή . Τι πιο φυσικό προϊόν για να βάλετε πάνω σας!
Δοκιμάστε την κι θα με θυμηθείτε!


                                                        πηγη-http://menidipharmacy.gr
read more "Τι μπορεί να σου κάνει μια κηραλοιφή! Κι όμως!"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

beeplanet